Zliv je krásné místo k životu, máme ale na víc, myslí si Tomáš Kučera

Hlavní strana  »  Nezařazené  »  Zliv je krásné místo k životu, máme ale na víc, myslí si Tomáš Kučera
Zář 24, 2018 žádné komentáře ›› Redakce

moderni zliv 2018_web

Lídrem kandidátky a kandidátem na starostu za sdružení Moderní Zliv je Tomáš Kučera. Ten působil uplynulých 8 let jako zastupitel města a poslední 4 roky jako radní. V rozhovoru se snažil vysvětlit, jaké jsou priority Moderní Zlivi a kde má podle jeho názoru město prostor ke zlepšení.

Zkuste nejdříve popsat, v čem vidíte silné a slabé stránky Zlivi?

Nemáme tu problém umístit děti do školky, máme tu školu, obchody, večerky, praktické lékaře, zubaře, sportoviště, koupaliště, dům pro seniory. Za 15 minut jsme autem i vlakem v krajském městě, kde je všechno ostatní. To jsou fantastické podmínky, které jsou nám víceméně dané. Město, zejména prostřednictvím starosty, by pak mělo zajišťovat jakousi nadstavbu. A v tom vidím ještě značné rezervy. Město by mělo být vedeno více manažersky, s jasnější vizí do budoucna. A tou vizí by měla být mimo jiné i snaha, aby město „nevymíralo“ a aby sem naopak lidé přicházeli žít.

Jenže zrovna otázka bydlení je momentálně ve Zlivi hodně problematická, že?

Mnoho z nás kandidátů Moderní Zlivi tohle zrovna v nedávné době řešilo. A mladých lidí, které to trápí, je čím dál víc. Proto jsem rád, že jsme v uplynulém období dokázali prosadit navzdory komunistům či pánům Pisingerovi a Koudelkovi výkupy pozemků na Vartě, aby bylo kde vytvořit základní technické vybavení pro další rodinné domy. Je pro mě nepochopitelné, že to opozice blokovala, když podle územního plánu vlastně ani jiná alternativa neexistuje. Úplně neskutečné mi přišlo, když zastupitelka Občanů pro Zliv prohlásila, že než novou výstavbu, měli bychom spíš donutit starší lidi, kteří bydlí ve velkých rodinných domech po jednom či po dvou, aby šli do bytů, a mladí by se pak měli stěhovat místo nich. To mě opravdu šokovalo.

Jsou vůbec ve Zlivi byty, kam by se mohl takto někdo stěhovat?

Nejsou, o to jsou představy opozice absurdnější. Nicméně léta jsou od města připravené za tzv. „Papouškárnou“ podmínky pro stavbu nového bytového domu, ale vůbec nic se kolem toho nedělo. Tak jsem prostě jednou zvednul telefon, obvolal pár firem a rázem je tu díky jedné developerské společnosti velmi konkrétní možnost, že si budou moct lidé pořídit ve Zlivi krásný a moderní byt. Příliš nechápu, že někdo povolanější v tomhle směru nevyvinul víc aktivity už dřív.

Zliv také po odchodu státní policie trápí otázka bezpečnosti. Co s tím?

To je další věc, která se řeší už dlouho. Zřídit městskou policii by bylo opravdu hodně nákladné, ale možná brzy nebude zbytí. Snažil jsem se ale také pátrat po nějaké levnější alternativě a narazil jsem na to, že existuje institut kriminálního preventisty, který velmi dobře funguje v některých jiných městech. Takový člověk má do určité míry podobné možnosti jako městští strážníci, ale ještě k tomu je možné na něj získat dotace a město by tak nemusel stát téměř nic.

Hodně se mezi lidmi mluví také o sportovní hale. Co si o tomhle projektu myslíte?

V letošním roce jsem při akcích s hokejisty Motoru obešel prakticky všechny základní školy v Českých Budějovicích. A když jsem viděl, co mají v drtivé většině škol k dispozici za sportoviště, tak se mi zdá, že Zliv v tomhle ustrnula někde v minulém století. Máme u školy jednu miniaturní tělocvičnu s parketami staršími, než jsem já sám, a drnovaté hřiště. Jaké školáky asi taková sportoviště mohou motivovat ke sportování? Pokud nebudeme mít u školy tartanovou dráhu, upravené travnaté hřiště, bezúdržbovou plochu na míčové sporty, případně třeba i nějakou cyklodráhu, a pokud nebudeme mít halu s moderním povrchem a důstojným zázemím, tak tu budou sportovat jen skutečně velcí nadšenci. A to je velká chyba! Když děti nenamotivujeme krásným moderním prostředím ke sportu, raději si sednou ke kostelu s energeťákem v ruce. A to ještě v tom lepším případě.

Kandidátka Moderní Zlivi obsahuje povětšinou mladší lidi, nezapomínáte tím pádem tak trochu na seniory?

Jelikož ve Zlivi bydlí už čtyři generace z naší rodiny, myslím, že mám velmi solidní přehled o tom, co kterou věkovou skupinu nejvíc pálí. Tu nejstarší bezesporu dříve zmiňovaná bezpečnost, obslužnost a lékařské a sociální služby. Město může asi nejvíce ovlivnit tu poslední oblast a já si myslím, že už v následujícím volebním období by měl vzniknout projekt na rozšíření domu s pečovatelskou službou. Seniorů bude čím dál víc a musíme na to být připravení.

A co další věkové skupiny?

Pro ty nejmenší tu vznikla nová dětská hřiště, i když i tady je pořád prostor pro zlepšení. Teenageři by se určitě vyřádili u školy na zmiňovaných nových hřištích a v hale. A lidé nejen středního věku by jistě ocenili i to, co prosazujeme už delší dobu a na co zatím nedošlo – cyklotrasu z rekonstruovaného kempu Mydlák až do Munic. Dále pak rekonstrukci Městského hospodářství nebo kulturní centrum s podiem a krytou částí místo rozpadlého statku na Dolním náměstí u kostela. To jsou všechno větší projekty, které pochopitelně nejsou jednoduché, ale je třeba na nich pracovat s o to větší vehemencí a vytrvalostí. A do toho bychom rozhodně měli chuť.

Co je vlastně pro vás největší motivací k tomu, abyste kandidoval do zastupitelstva?

Žiju ve Zlivi celý život, vždycky to tu pro mě bude domov. A nejde mi o nic jiného, než o ty nejlepší možné podmínky k životu pro zdejší lidi. Mám momentálně skvělou a zábavnou práci u hokeje, máme s rodinou vyřešené bydlení a vše okolo, naše rodina se pořád rozrůstá, což mě strašně baví, protože trávit čas s manželkou a dětmi mě opravdu naplňuje. Ale právě svým dětem bych nerad za pár let vysvětloval, proč tu někde něco chybí, proč se něco nedělá, nebo proč něco nejde. Jsem zkrátka ochoten, když si to lidé budou přát a ve volbách nám dají hlas, vložit své bohaté pracovní kontakty a také zkušenosti z osmi let v zastupitelstvu a čtyř let v radě města, do služeb lidí, kteří tu žijí. Myslím si, že moje největší výhoda je právě v tom, že tu nemám žádné osobní zájmy a nekandiduji proto, že bych potřeboval nějaké posty. A takoví jsme v Moderní Zlivi všichni.

Byl byste ale případně ochoten opustit místo ředitele marketingu v českobudějovickém hokejovém klubu a jít dělat starostu ve Zlivi?

Kandiduji z prvního místa právě proto, že jsem připraven se o post starosty ucházet. Motor je samozřejmě moje srdcová záležitost, byl jsem přímo u znovuzrození klubu, takže nehrozí, že bych se úplně odstřihnul, ale to není otázka práce, spíš mé osobní vášně pro hokej. Ostatně už teď není Motor jedinou mou pracovní činností. Věnuju se překládání sportovních pořadů a zahraničních seriálů, nedávno mi vyšla první knížka. Jsem také zván na různé přednášky a semináře, vystupoval jsem třeba na mezinárodní konferenci PIAF vedle zástupců Borussie Dortmund nebo Rapidu Vídeň, to byl velký zážitek. Sem tam vedu i mediální tréninky a musím se pochlubit, že jsem individuálně pracoval třeba i s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem nebo olympijskou medailistkou z biatlonu Veronikou Vítkovou. Pokud bych ale měl stát v čele města, byla by na prvním místě samozřejmě Zliv. Ale znovu říkám, netlačím se do zastupitelstva kvůli postům, pokud bude možné dohodnout se s rozumnou partou lidí napříč stranami ve Zlivi, ať klidně dělá starostu někdo jiný. Cítím ale, že by to chtělo změnu stylu, aby Zliv zkrátka byla opravdu moderní.

kucera_clanek

Napsat komentář