Víme, jak posouvat město kupředu, shodují se radní za Moderní Zliv

Hlavní strana  »  Nezařazené  »  Víme, jak posouvat město kupředu, shodují se radní za Moderní Zliv
Zář 14, 2022 žádné komentáře ›› Redakce

V komunálních volbách 2018 byli zvoleni tři lidé z kandidátky Moderní Zlivi: Tomáš Kučera, Mgr. Alena Hejná a Ing. Jan Pavlíček. A hned dva z nich mohli v uplynulém období působit i v radě města Zliv a podílet se na klíčovém rozhodování. O svých zkušenostech a hlavně vizích do budoucna mluvili v následujícím rozhovoru.

mzletak

V uplynulých 4 letech jste seděli v radě města, jaká to pro vás byla zkušenost?
Tomáš Kučera:
Já už jsem seděl v radě města i v předchozím volebním období 2014-18, a tak mohu srovnávat. Zažil jsem už 3 starosty a rozdíly ve fungování pochopitelně existují, shrnul bych to zjednodušeně tak, že s každou změnou starosty se určité věci zlepšily a bylo by dobré v tomhle trendu pokračovat. Důležité pro mě je, že na téměř všech rozhodnutích panuje po diskusi vždy shoda všech radních. Nikdo nic neprosazuje silou a vždy jde o konstruktivní debaty.
Alena Hejná: Pro mě to bylo pochopitelně na začátku všechno nové, navíc záhy proběhla změna na postu starosty, takže to přechodné období, než se fungování rady města nastavilo, bylo trochu delší. Nicméně musím souhlasit s tím, že poslední dva, tři roky funguje rada města velmi dobře a podařilo se s mnoha projekty skutečně pohnout. Moje role ve fungování rady byla formována pochopitelně hlavně tím, co jsem vystudovala a čím se živím, snažila jsem se tedy pomáhat zejména s právní stránkou jednotlivých projektů.

Co tedy považujete za největší úspěchy uplynulých čtyř let?
Tomáš Kučera:
Každý si asi všiml toho, že se ve Zlivi neustále pracuje na další obnově kempu Mydlák, že vznikl nový sběrný dvůr, nebo že se zrekonstruovala největší zlivská památka – mostek svatého Jana Nepomuckého. Také se zcela zásadně investovalo do městských sportovních komplexů, takže nový povrch má tělocvična, tenisové kurty a obrovskou rekonstrukcí prošlo hokejbalové hřiště. Na fotbalovém hřišti vznikla nová tribuna, která funguje i pro letní promítání kina, a do finále už jdou i obrovské projekty parcel na Vartě a cyklotrasy na Hlubokou.
Alena Hejná: Ale stejně důležité jako tyhle věci jsou i ty na první pohled méně viditelné. Jsem moc ráda, že jsme zejména v covidové době jako město zásadně pomáhali zlivským občanům a hlavně seniorům, že se i ve složitých dobách různých omezení vždy podařilo zorganizovat Slavnosti mrkve či Benátskou noc. A také mě těší, že se podařilo vybrat nového pana ředitele školy nebo třeba novou paní knihovnici, na jejichž práci slyšíme samé pozitivní ohlasy. Osobně bych si představovala ještě úplně jinak fungování Kulturního domu a vůbec celé kulturní oblasti ve správě města, tam vidím ještě velký prostor pro zlepšení. I když poslední dva roky v tomhle směru celkem pochopitelně a velmi negativně ovlivnila covidová situace.

Před minulými volbami a v koaliční smlouvě jste slibovali mnoho věcí a velká část se podařila splnit, kde tedy ještě vidíte rezervy?
Tomáš Kučera:
Jsem moc rád, že jsme se zásadně posunuli v oblasti bezpečnosti. Po odchodu státní policie se podařilo zavést alespoň policii městskou, a to za velmi výhodných podmínek, kdy ji sdílíme s nedalekou Hlubokou, jinak by náklady na ni byly mnohem a mnohem vyšší. A byť to není všespásné řešení, fungování městské policie je třeba při řízení provozu u školy či při pochůzkách městem rozhodně vidět. Rezervy ale spatřuji stále při pomoci v oblasti parkování nebo při kontrole rychlé jízdy. Co se týká věcí, které se zrealizovat nepodařilo, tak o kultuře už Alena mluvila, a pak stále ještě nemáme nové Městské hospodářství. Nicméně město zakoupilo část pozemků po bývalé Šamotce, a tam by tenhle problém měl taky brzy najít své řešení.
Alena Hejná: Určitě má Zliv stále rezervy v rekreační oblasti a také v oblasti zábavy pro nejmladší generaci. Sama jsem máma školou povinného chlapce a byla bych ráda za ještě větší počet hřišť a různých zábavních prvků pro děti. Doufám, že se podaří zrealizovat pro odrostlejší mládež plánovaná cyklodráha na hřišti na Vartě a rozhodně bychom nebyli ani proti skateparku. A rezervy vidím i v množství a údržbě městské zeleně a parků. Na tom je třeba ještě zapracovat.

Přehled o dění ve městě jste při působení v radě bezesporu získali, máte zájem realizovat vaše nápady třeba i z postu starosty?
Tomáš Kučera:
Tohle není o tom, jestli danou funkci chcete zastávat, ale o tom, jestli ostatní chtějí, abyste ji vykonávali. Pro mě je vždy naprosto nejzásadnější vůle voličů. Pokud bychom byli nejsilnější stranou z těch, které se dohodnou na radniční koalici, pak je logické, že bychom se ucházeli o post starosty. To se ale dosud nestalo, takže jsme se prozatím vždy snažili konstruktivně přispět k tomu, aby město vedli lidé z těch stran a sdružení, kterým lidé dali hlasy nejvíce a kterým lze zároveň z našich zkušeností důvěřovat.
Alena Hejná: Se současným starostou je domluva velmi dobrá a my bychom se další spolupráci určitě nebránili. Vše ale mají v rukou zlivští voliči, ti rozhodnou. Pokud od nich získáme dostatek hlasů, určitě máme v Moderní Zlivi lidi, kteří mají znalosti a zkušenosti na to, aby zastávali i ty nejvyšší posty ve městě, tedy starostu či místostarostu.

Často mluvíte o tom, že chcete, aby město mělo vizi. Co si pod tím ale představit konkrétně?
Alena Hejná:
Pro mě osobně je nejdůležitější, aby Zliv byla přívětivá pro svoje občany, aby se tu lidi prostě cítili dobře. Moje vize je zkrátka Zliv jako příjemné místo k životu. V uplynulém období jsem jako radní také oddávala a mám z toho krásné zážitky. Podobně dobře se cítím třeba v místní kavárně a moc mě bavilo dělat moderátorku vědomostních kvízů. A podobné pocity bych chtěla mít při řešení všeho, co se mě jako občana města týká.
Tomáš Kučera: S tím můžu jenom souhlasit. Vize není jen touha mít ve městě fungující infrastrukturu, nebo třeba zrekonstruované školní hřiště s novou halou, nové městské hospodářství a stezku pro cyklisty vedoucí až do Českých Budějovic. Stejně důležité je pro mě, aby neměli lidé negativní zážitky na úřadech, aby se třeba snadno mohli zorientovat na webu města nebo aby měli radost z toho, jaké akce mohou ve Zlivi zažít. Mrzí mě, že kvůli covidu bohužel padla v roce 2019 velká oslava 100 let SK Zliv, kam jsme měli domluvené opravdu velké osobnosti české kultury a sportu. Ale letos se mi alespoň podařilo domluvit do Zlivi rallye historických vozidel South Bohemia Classic, což je největší veteránská akce svého druhu v Česku. A podobných akcí, které významem přesáhnou hranice našeho města, bych rád viděl ve Zlivi víc a víc.

Na závěr nám ještě řekněte, co vám v poslední době udělalo radost?
Alena Hejná:
Já jsem moc ráda, že se svět začal vracet do normálních kolejí a mohu se synkem cestovat a poznávat místa nejen u nás, ale i v zahraničí, to mě baví asi ze všeho nejvíc. A jako máma prvňáčka mám radost i z toho, jak hladce proběhlo vše v naší zlivské základní škole. Její fungování se i podle mých zkušeností opravdu znatelně zlepšuje.
Tomáš Kučera: Cítím to podobně, největší radost mi dělají manželka a děti. Moje žena začala kromě péče o děti a psaní kroniky města pracovat i ve výboru Tenisového klubu Zliv a je tam za ní spousta práce, jsem na ni opravdu pyšný. A všechny tři naše děti sportují a jsou neuvěřitelně akční, z čehož jsem taky nadšený. Když při turnaji fotbalových přípravek „O pohár starosty Zlivi“ vyhrála naše přípravka nad Dynamem i díky gólu mého synka 1:0, byl jsem na ty naše místní prcky, které jsem občas koučoval, opravdu hrdý. Nepamatuju si, že bychom kdy v jakékoli kategorii ve Zlivi porazili Dynamo. (úsměv) A osobně mám radost i z toho, že i po čtyřicítce mohu stále hrát za Zliv fotbal. Za tři roky, co tu hraji, jsem zažil v základní sestavě jen jednu jedinou prohru! Bohužel, dvakrát nám postup překazil covid a loni soupeř z Borku, který využil i zásahů shůry. (smích) Tak snad konečně postoupíme v příštím volebním období, naše pěkné hřiště i místní fandové by si zasloužili vyšší soutěž. A to samé vlastně platí i v politice. Rádi se pokusíme přispět k tomu, aby se věci ve Zlivi zlepšovaly, aby Zliv byla skutečně moderní.

Napsat komentář