Jak vznikala Moderní Zliv

Hlavní strana  »  Hlavní strana  »  Jak vznikala Moderní Zliv
Srp 6, 2014 žádné komentáře ›› Redakce

Všechno to začalo před čtyřmi roky. Před volbami do zastupitelstva Zlivi (a dokonce i krátce po nich v tisku) tvrdil pan Koudelka i komunisté, že spolu v žádném případě nehodlají spolupracovat. Pak se ale tihle lidé všem místním občanům „odvděčili“ a uzavřeli koalici. To samozřejmě zvedlo mezi obyvateli vlnu odporu, která ještě zesílila poté, co vedení města provádělo jeden nesmyslný krok za druhým. Vrcholem všeho byl bezesporu projekt sběrného dvora přímo na náměstí, který byl zastaven až v poslední chvíli závazným referendem. „V té době se definitivně zrodila myšlenka dát dohromady místní nepolitické sdružení, aby se už nic podobného neopakovalo,“ vysvětluje člověk, který stál u zrodu sdružení nezávislých kandidátů Moderní Zliv Tomáš Kučera.

Právě volební lídr Moderní Zlivi Tomáš Kučera působí v opozici současného zastupitelstva a byl jedním z největších odpůrců sběrného dvora na náměstí. „Pro mě to je dodnes neuvěřitelný nesmysl, který ale paradoxně dostal Zliv do povědomí mnoha lidí. Bylo to až zábavné, když se mě lidé třeba v Praze ptali, co jsme to v té Zlivi vymysleli, že to je světový unikát,“ usmívá se s odstupem času Kučera. „V referendu se povedlo lidi ohromně zburcovat. A to, že bylo zamítnutí tohoto nesmyslu závazné, je historický úspěch, protože pokud vím, tak se to nikde jinde v Česku ještě nepovedlo, pokud se referendum nekonalo ve stejné dny jako nějaké jiné volby,“ těší i s odstupem času zastupitele Kučeru. „Chtěl bych tímto také poděkovat všem, kteří se na odmítnutí sběrného dvora podíleli, zejména petičnímu výboru.“

Ale sběrný dvůr nebyl bohužel jediným excesem vedení města. „Nevybrání nejnižší nabídky na stavební dozor ZTV, situace kolem kulturního domu a stávajícího sběrného dvora, zakázka na tvorbu Zlivanu firmě pana Koudelky nebo kilometr ‚stezky‘ kolem hlavní silnice plánovaný za 13 milionů Kč, to jsou jen ty nejkřiklavější případy, které se nám jednoznačně nelíbí,“ shrnuje další kandidát Moderní Zlivi Jindřich Růžička. „Nad věcmi se chceme pořádně zamýšlet a vést konstruktivní diskusi. Do voleb jdeme hlavně proto, abychom se snažili pozitivně rozvíjet naše nejbližší okolí,“ dodává trojka kandidátky SNK Moderní Zliv Soňa Kroulíková.

Kuklovina

Některé občany by mohlo překvapit to, že průměrný věk kandidátů SNK Moderní Zliv je pouze lehce nad 30 lety. „Já si naopak myslím, že to je naše výhoda. Kdo jiný by se měl výrazněji podílet na správě města než lidé, kteří tady vychovávají malé děti a budou ještě hodně dlouho ekonomicky aktivní? Pro mě je nejdůležitější, že se všichni známe a máme velmi podobné názory. A tudíž nehrozí to, co se stalo například současnému starostovi, jemuž se sdružení stavěné pouze na efekt dávno rozpadlo,“ vysvětluje Kučera. Program i kandidátka byly na stránkách modernizliv.cz zveřejněny jako vůbec první ze všech stran a sdružení, které budou ve Zlivi kandidovat. Je tak zřejmé, že Moderní Zliv se hned od svého založení chová otevřeně a transparentně, přesně tak, jak chce, aby fungovalo vedení města Zliv.

 

 

Napsat komentář